Historien om Bent Fabricius Bjerre

Stig Nørregaard og Karsten Holm er igen gået sammen, denne gang for at synge, spille sange af og fortælle historien om en af de største musikalske personligheder i Danmark, nemlig Bent Fabricius Bjerre, som døde d. 28. juli 2020, efter kort tids sygdom.

Stig og Karsten vil i denne koncertfortælling spille og synge nogle af de bedste sange, og fortælle anekdoter og historier om ham. Med nedslag i de næsten 90 år, som karrieren varede, vil publikum komme med på en lang musikalsk rejse. Det bliver et overflødighedshorn af gode sange, såsom ”Nattens sidste cigaret” ”Jeg sætter min hat som jeg vil” ”Forelsket i København” og ”Kærlighed” men også instrumentalnumre som ”Pusterummet” ”Temaet fra Matador og ”Temaet fra Olsenbanden”

Bent Fabricius Bjerre blev født d. 7. december 1924 og blev altså 95 år, hvoraf næsten alle årene stod i musikken tegn. Den første melodi skrev han allerede som 7-årig, en vals i C-dur på 28 takter. I februar 2020 skrev han sangen ”Rejsen” til Caroline Hendersons album ”Den danske sang” i en alder 94 år, måske var det hans sidste.

Han kedede sig i skolen og pjækkede for at spille klaver. Han elskede jazzmusikken, og blev Danmarks yngste kapelmester i 1941, blot 16 år gammel. Selv om forældrene ikke var af den strenge slags, var det ikke efter deres hoveder at han ville være musiker. Han fik dog deres velsignelse til det, hvis han fik sig en konservatorieuddannelse. Det fik han, selv om han også der måtte spille jazzen i smug. Man sagde det ødelagde instrumenterne at spille jazz.  

Ligesom Mozart, skrev han altid kun på bestilling. Det tændte hans kreativitet at løse opgaven, hvad enten det var, filmmusik, musical, kendingsmelodier til tv-programmer, jingler eller hvad det måtte være.

Han er også kendt i det store udland. Han har som den eneste Dansker vundet en Grammy med sangen Alley Cat i 1962 og fik ved den lejlighed kunstnernavnet Bent Fabric. Sangen var oprindelig skrevet som en kendingsmelodi til TV-underholdningsprogrammet ”Omkring et flygel” som sangen også oprindelig hed.

Musikken han skrev er både sofistikeret og enkel på samme tid, om man kan vel sammenligne ham med den næsten jævnaldrende Burt Bacharach. Han var en åben natur og var med på det meste, også helt moderne musik, hvis han kunne lide ideen, sagde han ja med ordene ”Det lyder da meget sjovt”

På linket herunder kan du høre et lille udpluk af sange fra koncertfortællingen:

Bent Fabricius Bjerre-potpourri

Bent Fabricius Bjerre har sagt:

“Når jeg er færdig med et stykke musik, så skal det bare ud af hovedet. For så længe, man arbejder på det, kører det rundt, og man tænker på det om natten og om morgenen og om dagen. Så når jeg har afleveret, er det videre til næste projekt.”

”Forelskelse er jo én ting, mens kærlighed er noget andet. Det er omsorg.”

Koncertfortællingen varer ca. 70 min.

Historien om Bent Fabricius Bjerre består af:

Stig Nørregaard: klaver & sang

Karsten Holm: sang & guitar