Carl Nielsen i kirken

En poetisk koncertfortælling med afsæt i Carl Nielsens sange og salmer, og med nedslag i komponistens selvbiografi ”Min Fynske barndom”.

“Carl Nielsen i kirken” tager fat på en række af Carl Nielsens smukke sange og sætter dem ind i en ramme ledsaget af mesterens egne ord og barndomserindringer samt fortællinger om opvæksten ved Nørre Lyndelse på Midtfyn. Eksempelvis da han finder ud af at køkkenbordet egentlig er et forhenværende spinet, et slags klaver med strenge, eller da han laver små melodier ud af brændestykker. Som publikum får man rum til at danne sig de billeder, der opstår, når Karsten Holm & trio fremfører et bredt udsnit af sangene.

Musikalsk fortolker ”Carl Nielsen i kirken” komponistens sange på en ny måde. Indimellem tæt på originalen, men mest i nye og originale arrangementer, tilsat stænk af jazz, folk og pop.

Karsten Holm kommer fra et hjem, hvor Højskolesangbogen bliver flittigt brugt ved enhver lejlighed. Når Karstens familie er samlet, hvad enten det er til fest eller begravelseskaffe, så er det et sikkert programpunkt at Højskolesangbogen bliver delt rundt. Så foreslår værten en sang, og som regel fører det endnu en sang med sig, og tit bliver det til mange, sunget på bedste højskolemaner. Mange af disse sange har vores nationalkomponist no. 1, Carl Nielsen skrevet musikken til.

Sognepræst ved Storring og Stjær kirker skrev efter premieren den 18. september 2019:

Karsten Holm har gjort det igen! På modig, smuk og oplysende vis, tog Karsten Holm med band en fyldt Storring kirke med ind i både Carl Nielsens melodiske musikalske univers og hans barmdomserindringer. At Carl Nielsens nordiske melankolske musik vækker en helt speciel stemning i de fleste af os er velkendt, men at den også synes på engang let genkendelig og alligevel så forfriskende ny, oplevede vi med de spændende arrangementer med stænk af såvel Jazz, folk og pop som pianist Thomas Reil står bag. Salmer som ”Påskeblomst hvad vil du her” og ” Min Jesus lad mit hjerte få” fik i disse nye klæder og Karstens Holms så klangfulde baryton virkelig fat om de dybeste lag i hjertet – Uha det var godt! I koncerten fik vi også kendskab til andre og mindre kendte sange som Carl Nielsen har lagt musik til, ligesom Karsten Holm undervejs både med vanlig varme og humor fortalte om afgørende omstændigheder og perioder i Carl Nilesnes barndom som blev afgørende for at musikken blev Carl Nielsens livsvej.

Jeg kan kun på det allervarmeste anbefale ”Carl Nielsen i kirken”. En koncertfortælling der går i hjertet og løfter os, og som på fineste vis forbinder både det klassiske med det rytmiske og det folkelige.

Organist, Musikarrangør og administrativ leder ved Stilling Kirke, Poul Raaby skrev efter koncerten:

Tak for en skøn aften – en fantastisk koncert med jer og Carl Nielsen!I var jo 4 virtuoser, der med dejlige jazzificeringer og lækker lyd løftede Carl Nielsens klassikere mod himlen. Man fristes næsten til at sige, at I var bedre end originalen. Eksempelvis den rytmiske udgave af Jens vejmand eller den Charleston-agtige Irmelin Rose. Det var sublimt og anbefalelsesværdigt! Det var så professionelt, at det var umuligt at høre, at det blot var jeres 2. koncert med ”Carl i kirken”. Jeg hørte usædvanligt mange anerkendende ord fra publikum efter koncerten.

Flere anbefalinger klik HER

Koncertfortællingen varer ca. 70 min

Albummet LYS SOM RAV, som indeholder sangene fra koncertfortællingen, blev anmeldt i Kristeligt Dagblad og fik 4 stjerner (se herunder)

Hør sange her:

Min pige er så lys som rav

Jens Vejmand

Solen er så rød mor

Irmelin Rose

”Carl Nielsen i kirken” består af:

Karsten Holm, vokal, guitar

Thomas Reil, piano og arrangør

Anders Nyløkke, kontrabas

Mads Ole Erhardsen, saxofoner